Ett timrat 1700-talstorp med fönster från 20-talet, fjällpanel och "öppen planlösning" från 70-talet, och så 9000 kvm trädgård som ingen rört sedan 50-talet. Förrän nu. Om mina projekt och renoveringar. Och om sånt som inte har ett dugg med det att göra.
lördag 1 augusti 2009
Gullregnet, min kära Laburnum alpinum
Äntligen inflyttad - nästan i alla fall.
söndag 17 maj 2009
Gräver för el och ljus
onsdag 6 maj 2009
Pangade doror
Att ta itu med en husrenovering, om man som jag är en total amatör, innebär mycket studier. Böcker att läsa, noggranna inspektioner av andra gamla hus att göra (Tack Hazelius för Skansen!), och mycket snack med kunniga och händiga vänner.
En viktig grundinsikt är att det alltid ser värre ut än vad det är. Det kan se trist och murket ut på ytan, men därunder är träet helt friskt. Och det var min stuga. Frisk alltså. En första inspektion gav att taket var helt. Det behövdes bara rättas till några tegelpannor och rensas bort lite skräp. Sedan på med vindskivor och knutar och så ny Falu röd.
Eftersom flera av fönsterrutorna var trasiga så stod sedan fönsterrenovering på tur. För att få någon slags hum om det så var jag med på en av Skansens hantverkskvällar. Först var det föreläsning om fönster och sedan prova-på-stationer med de olika momenten. Dvs. skära glas, ta bort gammalt kitt, slå i fönsternubb och kittning. Trots att det är så begränsat med övning så räcker en sådan hantverkskväll långt. Genom att testa så släpper försiktigheten, och tack vare den kvällen så har jag lyckats fixa alla fönstren. Det är bara ett kvar. Ett mycket gammalt fönster på vinden. Men det kräver lite mer kunskap eftersom det behövs en del nytt virke.
Fönstren är från 20-talet, och egentligen helt fel för ett gammalt timrat torp. Där ska det väl vara spröjsade fönster om man är noga med att det ska vara rätt. Men jag tycker att huset ska få bära sina olika liv från olika tider. Särskilt såna fina kärnvirkesfönster som de här! Träet i ramarna ser helt nytt ut. De kunde minsann förr, det är ett som är säkert.
Köket
Jag tycker mycket om taket i köket. Ett riktigt gammalt tak är det, bestående av gamla breda plankor, i många olika bredder. Det har målats flera gånger under årens lopp. Här är halva taket skrapat ner till originalfärgen grön umbra. Men bortom det flera lager av vitt och grått, som hängde i stora flagor. Det gissar jag beror på att det är olika färgtyper som använts i de olika lagren.
Jag började faktiskt med att sopa taket med borste för att få bort alla flagor, sedan var det ett idogt färgskrapande. Och det är väl ett sådär halvkul jobb.
Vill man få en tillbaka en riktigt färgrik grön umbra så kan man pensla med linolja. Det skakar liv i färgen. Men det väntar jag med.
lördag 18 april 2009
Det är väl insidan som räknas
En bit på väg
Den här bilden är tagen för två år sedan (våren 2007). Ett år innan hade det varit omöjligt att ens ta kortet. För därifrån fotot är taget så bredde ett gigantiskt nypon-, och snöbärsnår ut sig som skymde gullregnet och huset. Med några tappra vänners ovärderliga hjälp och en rejäl röjsåg kunde snåret tas bort. Men alla stubbar och rötter återstod, och gör det till stor del fortfarande. Efter massiv rundfrågning så har jag insett att det är handkraft som är bästa sättet att få bort dem. Spade, spett, yxa och garanterad ryggvärk. Men bit för bit försvinner rötterna och ersätts med gräs. På bilden går det att se gränsen för var rötterna är borta. Det är rensat under gullregnet.
Det är alltså 9000 kvm tomt, och det har fått växa fritt sedan 50-talet. Då var det en fin villaträdgård, som min trädgårdsintresserade morfar hade odlat fram. Med rabatter, grusgångar och bärbuskar. Idag är det faktiskt en djungel. Den sibiriska ärten har löpt amok, nyponen breder ännu ut sig över stora delar. Syrensnår vart man ser. Och så kirs, kirs, kirs och rävsvans, eller åkerfräken heter det väl. Jag röjer trädgården med varsam hand, i hopp om att några av morfars gamla växter ska väckas till liv. Och det är en bra strategi tror jag. Har hittills hittat en fin liten primula som fått flytta till den enda rabatt som finns fär tillfället. Den blå scillan täcker numera åter framsidan av gården på våren, och snödroppar har hittat fram. Vad mer? Har beskurit vinbärsbuskarna så att de ska komma igång lite bättre. De söta fina hallon jag hittat har jag flyttat tillsammans till en liten rad. Har också hittat söta gammaldags, men taggiga, krusbär som fått ny plats ute i ljuset. Det har blivit en skog av plommonträd, med saftiga, söta, gula plommon. Så småningom ska de gamla knotiga äppelträden föryngras. Det kan bli en mycket rik trädgård.