tisdag 6 juli 2010

Runt midnatt

Klockan är närmare midnatt. Det är veckan efter midsommar, solen skiner dag efter dag, den vill knappt gå ner. På radion Sommar med Per Holknekt. Jag ligger i sängen och lyssnar. I rummen intill ligger goda och kära vänner och lyssnar de med. En i kökssoffan, och en annan med sin son i rummet, i sängen som jag gjort av en gustaviansk träsoffa. Absolut ro och tillförsikt.

söndag 4 juli 2010

Dasset på plats

Nu är äntligen dasset på plats. Sett i backspegeln skulle jag prioriterat det, för ett dass är ganska avgörande för att man ska kunna (och vilja) bo på torpet. Att sätta sig under en gran är inte samma sak som att sätta sig i ett ombonat litet dass och se ut över nejden genom den öppna dörren. (Är det dagen efter midsommarfirandet är det direkt ovärdigt). Men nu är det på plats. Forslat från Dala-Floda på en släpvagn en tidig solig morgon, så står det nu fast och stadigt på leca-block. Tunnor och annat kommer från kompostcenter.se i Solna. Därfrån ska jag också skaffa en latrinkompost. Nu ska dasset målas och inredas. Det blir nog vitt, med en obligatorisk kungabild. Kanske en bröllopstalllrik, och så lite gamla blaskor och en spetsgardin. Förutom dasset är även grillen invigd, och Axjöbadet var lika fint som jag mindes det. (Apropos handukarna på tork.)

söndag 21 februari 2010

Nu börjar det pocka på


Trots att snön yr utanför fönstret, och snötäcket ligger en halvmeter djupt på sina ställen även i Stockholms innerstad, så börjar det förestående arbetshalvåret i stugan att dyka upp i tankarna. Det är verkligen mycket mer jobb än vad man tror. Och det handlar om stora grejer. Jag måste till exempel nu i vårvinter såga ner flera träd. Det är ett antal mycket höga ståtliga björkar som skymmer solen på framsidan så den inte når ner till marken. Det gör att det inte växer i rabatten där. Just nu påminner det mer om ett mangroveträsk (som en vän sa) än en solvarm prunkande torpträdgård. Myggen lever loppan, man tvingas söka efter solen istället för söka skydd från den. Vilket liksom lite är poängen med sommaren.

Vårvintern:
  • Såga ner ca 10 träd - göra ved av dem. (FIXAT)
  • Helst beskära äppelträd och plommonträd.
  • Köra bort alla gamla rishögar.
  • Skaffa brandtunna, elda nytt ris där. (FIXAT)
Vår:
  • BYGGA DASS!!! Jag har inget dass i dag, och det gör att det inte går att vara permanent i stugan. Det ska vara enkelt och ekologiskt. Det är verkligen prio ett. (FIXAT)
  • Ta itu med nästa nivå i trädgården framför huset (där det tidigare var ett gigantiskt busksnår). De rötter som fortfarande är kvar samt allt storväxande ogräs ska bort. (FIXAT) Mitt stora dilemma är alla åkerfräken (Equisetum arvense), eller rävsvans som den också kallas. De områdena tänker jag marktäcka, i övrigt jordfräsa och sätta ängsgräs.
  • Fixa ytterdörren. Ny panel på insidan + fönster.
Övrigt i sommar:
  • Ny takläkt.
  • Nytt tak på uthuset.
  • Laga stengrunden på uthuset, dvs matkällaren. Det handlar om stora stenbumlingar som måste läggas rätt.
  • Anlägga trädgårdslandet.
  • Fixa skorsten och rökgångar + kamin.
  • Fixa brunnen, renovering och rengöring, få dit den gamla pumpen.
  • Upp med hängrännorna.
Ja, det är som synes, en hel del som behövs göras. Dessutom allt det som ska göras inne i huset, måleri, snickeri, tapetsering och möblering. Och så allt det vanliga i trädgården, som att hålla efter gräset, och återinta meter för meter av snåren. Det är ett roligt utforskande där det gäller att hålla ögonen öppna. För under alltihopa finns morfars gamla trädgård, med spår av de växter han hade.
Det är roligt att ha sitt eget lilla hus, men ibland är det baske mig inte lätt att vara godsägare. Då är det bara att lägga sig på kökssoffan och kontemplera allt jobb en liten stund. Försöka låta bli att övermannas av mängden arbete, och så ta nya krafter och spotta i nävarna och gå ut och jobba igen.

lördag 20 februari 2010

söndag 17 januari 2010

Självsådda plommon


Trädgården är på 9000 kvm. Den har fått växa helt fritt sedan 50-talet. Då var det en vanlig villaträdgård som min morfar planerat och odlat. Han var intresserad av trädgårdsarbete och när jag nu försöker väcka trädgården till liv igen, så gör jag det mycket varsamt för att ta till vara de växter som morfar satte om som kan tänkas väckas till liv när en del av ogräs och snår och sly försvinner. Hittills har jag hittat svarta och röda vinbär, krusbär (av den söta gamla sorten) och gula och röda plommon. Plommonträden har självsått sig under åren som gått, och nu finns en mindre park av plommon. Båda sorterna är söta, friska och goda. De ger en hel del frukt, men måste beskäras för att ge mer. Men det jag plockade i höstas räckte till två burkar plommon i konjak, 2 burkar marmelad med valnötter och rom och 2 burkar chilistark chutney. Dessutom gav jag bort en hel del.